VIDEO. Cum arată asfaltul care „înghite” peste patru mii de litri de apă pe minut

Asfaltul Topmix Permeable reprezintă o suprafaţă super-absorbantă, care permite apei să se „strecoare” printre orificiile de mici dimensiuni, în loc să se adune la suprafaţă.

Un clip video prezintă momentul în care asfaltul este testat într-o parcare din Marea Britanie şi reuşeşte să absoarbă peste 4.000 de litri de apă în mai puţin de un minut.

După cum se poate observa, apa este absorbită instantaneu de asfaltul Topmix Permeable, scrie Daily Mail.

Materialul poate fi folosit pentru prevenirea inundării unor suprafeţe, în urma inundaţiilor, a anunţat compania Lafarge Tarmac, cea care a dezvoltat asfaltul inovator.

Produsul are un strat permeabil de ciment la suprafaţă, care permite apei să fie filtrată în straturile inferioare şi apoi direct în sol.

Acelaşi material poate fi folosit pentru reducerea temperaturii asfaltului în perioada de vară. Pe de altă parte, acest asfalt nu poate fi folosit în zonele foarte reci, unde apa îngheaţă şi duce la deteriorarea suprafeţei superioare.

Lafarge Tarmac a precizat că a amplasat deja o porţiune de asfalt Topmix Permeable într-o parcare din High Wycombe şi în perimetrul unui teren de golf. 


 

sursa: gandul.info