Proiecte de case cu structură metalică. Ce presupune o astfel de construcţie, comparativ cu una pe structură de lemn
Casele pe structuri metalice sunt relativ noi în România, însă în state precum SUA sau Australia astfel de proiecte sunt deja de tradiţie, înlocuind lemnul. Mai nou, însă, inclusiv în ţara noastră au apărut astfel de proiecte de case cu structură metalică. „Adevărul“ vă prezintă ce presupune o astfel de construcţie.
Pentru început, trebuie spus că toate casele care folosesc această tehnologie urmează în linii mare aceleaşi principii în baza cărora se construiesc şi casele cu structură pe lemn. O astfel de construcţie nu va arăta diferit faţă de cele clasice, deoarece atât pentru interior, cât şi pentru exterior vor fi folosite materiale tradiţionale. De regulă, la exterior se folosesc plăci prefabricate din OSB, împreună cu polistiren, dar Gold Profil – o companie din domeniu – spune că la exterior pot fi folosite chiar şi materialele tradiţionale, precum cărămida, piatra sau stucul. Proiecte de case cu structură metalică. Durată de viaţă mare şi construcţie rapidă Proiectele de case cu structură metalică se bazează în special pe oţel. Acesta este chiar şi cu 60-70% mai uşor decât lemnul şi conferă o rezistenţă sporită la cutremure, deoarece o structură uşoară implică daune mai puţine. Durata de viaţă pentru o astfel de construcţie este de 150 de ani în condiţii de exploatare normală. Particularitatea acestei tehnologii este de a evita zidăria udă, motiv pentru care scad foarte mult timpii de execuţie. Astfel, timpul necesar ridicării unei astfel de case scade chiar şi cu 50-60%. Acest lucru este vital pentru cei care contractează un credit. O casă pe structură metalică poate fi ridicată în câteva zile, potrivit companiei MDS Building. Proiecte de case cu structură metalică. Costuri mai mici Costurile realizării unei astfel de case poate ajunge să fie mai mic cu până la 35% faţă de casele din zidărie în condiţiile în care, datorită elementelor de oţel foarte rezistent, necesarul de materiale necesare fundaţiei scade, potrivit site-ului proiecte-case-moderne.ro. De asemenea, folosirea panourilor prefabricate în locul cărămizilor sau zidăriei clasice, duce mai departe la reducerea costurilor.
În fine, o astfel de casă pe schelet metalic este mai rezistentă la incendii. Faţă de lemn, acestea au avantajul că nu se deformează în timp, nu crapă, iar oţelul nu poate fi atacat de dăunători. Poate fi atacat de rugină, însă prin galvanizare se depune un strat protector de zinc care protejează profilele împotriva coroziunii. Combinată cu materiale izolatoare moderne, proiectele de case cu structură metalică au confort termic ridicat. Datorită construcţiei în sistem uscat, cu un sistem termoizolant care permite circulaţia aerului, sistemele constructive bazate pe profile metalice galvanizate nu au probleme cu mucegaiul şi umezeala. Proiecte de case cu structură metalică. Dezavantaje Un dezavantaj al proiectelor de case cu structură metalică poate apărea pe fondul pereţilor subţiri, astfel că este necesară izolarea fonică. De asemenea, chiar dacă preţul este mai mic decât în cazul unei case din zidărie, costul unui proiect de casă cu structură metalică este ceva mai mare faţă de casele cu structură de lemn. MDS Building arată că preţurile încep de la 330 de euro pe metrul pătrat în cazul caselor la cheie pe structură metalică, dar sunt de 310 euro pe metrul pătrat în cazul celor de lemn. Preţul include fundaţia, structura, termosistemul exterior cu tencuială decorativă, finisajele interioare (gresie, faianţă, var lavabil, parchet laminat), instalaţia termică (calorifere din oţel, centrala pe gaz), instalaţia sanitară (cadă, chiuvete, WC), instalaţia electrică, acoperişul din tablă, tâmplăria PVC, dar şi uşile.
sursa: adevarul.ro