Nisipul

   nisip prefabricate  Nisipul este o rocă sedimentară neconsolidată, provenită din sfărâmarea unor minerale, roci sau organisme și care se prezintă sub forma unei acumulări de granule fine (0,063–2 mm).
     Componentul principal al nisipului este cuarțul; mai rar conține minerale ca: monazit, casiterit, diamant, safir, granat ș.a.
Nisipul este utilizat ca material de construcție, ca materie primă pentru industria sticlei, porțelanului și pentru extragerea mineralelor din compoziția sa.

Cum se formeaza?

     Aceasta roca sedimentara se formează prin procese fizico-chimice, cauzate de acțiunea de erodare a intemperiilor asupra rocilor magmatice (ca granit) și metamorfice.
     Prin fenomenul de eroziune a apei și vântului sunt transportate fragmentele mici desprinse din roci, suferind și o serie de transformări printr-o acțiune chimică asupra acestor particule care se vor uni între ele rezultând fragmente mai mari.
     Prin acțiunea mecanică fragmentele transportate vor avea forme rotunjite, acest proces de șlefuire este mai intens la fragmentele care sunt transportate pe distanțe mai mari și la rocile mai puțin dure. Frecvent, nisipul poate proveni din roci sedimentare ca gresia care a suferit deja un ciclul de eroziune-transport-depozitare (prin diageneză devenind rocă), care ciclu va fi reluat din nou. În timpul acestor cicluri, mineralele dure, ca de exemplu cuarțul, își păstrează mai bine structura inițială.
      Când, prin diferite mișcări tectonice, rocile sunt aduse la suprafață, acestea sunt expuse acțiunilor de eroziune. Un astfel de ciclu poate dura cca. 200 milioane de ani. Un caz special este formarea nisipului din scheletele viețuitoarelor (scoici, corali), nisip care, din punct de vedere geologic, are o durată scurtă în comparație cu nisipurile bogate în silicați.Importanța nisipului

Importanța nisipului

       Nisipul este utilizat în:

 • nisip prefabricateMaterie primă în industria de sticlăriei;
 • Nisipul bogat în cuarț este folosit în industria cimentului;
 • Industria construcțiilor folosește nisipul în producerea mortarului, sau pentru pavaje;
 • Nisipuri bogate în bioxid de siliciu sunt folosite în producerea semiconductorilor.
 • Nisipul este folosit în industria abrazivilor.
 • Nisip este utilizat și ca formă (matrițe) în turnătorie.
 • Straturile de nisip servesc ca filtru în epurarea apelor uzate în procesul de recirculare a apei
 • Nisipul este important pe plajele sau ștrandurile de pe malul apelor dulci sau sărate.
 • Cutia cu nisip este un loc de joacă pentru copii.
 • Nisipul ud este un material pentru sculpturi, în acest scop fiind organizate concursuri artistice internaționale
 • Nisipul este folosit ca antiderapant pe timp de iarnă, sau se presară la nevoie pe șinele de cale ferată, pentru mărirea aderenței roților locomotivei la șine.