Casele din sticle de plastic – mai ieftine, mai eco, antiglonț

În satul nigerian Yelva a fost ridicată prima casă din pet-uri, realizată se localnici, de la copii, la oameni în toată firea. Până acum, sute de curioși au venit să vadă construcția din materiale extrem de ieftine și de inteligent reciclate. Casa nu va rămâne singulară, alte 24 urmând să fie ridicate și închiriate doritorilor. 

Sticlele de plastic au fost umplute cu nisip, așezate orizontal, una peste cealaltă, și lipite cu pământ. ”Am auzit la piață că această casă pare o magie, că te uimește s-o vezi și de aceea am venit până aici să mă uit la ea cu ochii mei,” a mărturisit un comerciant venit tocmai din capitală, pentru BBC. ”Toată lumea ar trebui s-o vadă.”

Nu doar designul casei este impresionant – pereții curbați sau volumele -, ci în primul rând beneficiile ecologice. Pentru fiecare casă, care constă într-un dormitor, o cameră de zi, o baie, toaletă și o bucătărie, sunt folosite, în medie, 7.800 sticle plastic. Această tehnologie de folosire a ”sticlelor-cărămidă” nu e nouă, ea fiind lansată în urmă cu vreo nouă ani în India, America de Sud și America Centrală. Potrivit estimărilor, costul unei astfel de locuințe reprezintă o treime din costul unei case similare construite din cărămidă. S-ar părea că nu e doar mai ieftină, ci și mai rezistentă: peturile pline de nisip durează cam de 20 de ori mai mult decât cărămizile. Pentru climatul torid, acest material este ideal, fiind un bun izolator împotriva căldurii. Ca să nu mai punem la socoteală faptul că sunt antiglonț – datorită nisipului compactat. Fundația casei este totuși realizată din beton, astfel încât să fie asigurată stabilitatea.

sursa: totb.ro