Cărămidă, prefabricate sau cadre de beton?

Avantajele unui bloc realizat din cărămidă reprezintă confortul termic. Zidurile groase permit o izolare “naturală”, lucru e care nu se prea bucură construcţiile de alt tip. Dezavantajul destul de important este funcţionalitatea. “În unele din aceste blocuri, apartamentele nu oferă confortul pe care îl dorim în ziua de astăzi. Camerele sunt mai mici şi poate nu foarte luminoase. Chiar dacă sunt destul de vechi, de fapt sunt printre primele blocuri ridicate în Iaşi, construcţiile din cărămidă rămân printre cele mai bune”, susţine arhitectul George Carapanu. El avertizează că datorită vechimii lor, blocurile din cărămidă au “prins” deja trei cutremure mari - 1977, 1986 şi 1990, prin urmare există posibilitatea să fi apărut deja crăpături în ziduri. Acestea nu sunt însă de speriat pentru că,în majoritatea cazurilor, structura de rezistenţă nu a fost afectată. În prezent, normativele în vigoare permit construirea de imobile din cărămidă doar în limita a trei etaje.

Cărămida de 60 de ani
Blocurile din cărămidă au o durată de viaţă normată de aproximativ 60 de ani. Această estimare este făcută prin legislaţia de profil, pentru ca respectivul imobil să poată fi amortizat în contabilitate. “Durata de viaţă a unui astfel de imobil depinde de felul în care se menţine zidăria portantă (n.r. cărămida), prin urmare nu se poate spune că peste 100 de ani de la construire, respectiva clădire se va prăbuşi singură”, a precizat Radu Lupăşteanu, inspector şef la Inspectoratul Judeţean de Construcţii.
Blocuri din panouri prefabricatecaramida1_400

Aproximativ 60 % din blocurile de patru etaje din Iaşi sunt construite din panouri prefabricate.Era o metodă preferată în perioada comunistă datorită vitezei cu care erau terminate construcţiile. Specialiştii le consideră la fel de sigure ca şi cele din cărămidă, numai că au un dezavantaj. Apartamentele sunt dificil de remodelat pentru că aproape toţi pereţii conţin şi fier beton. Prin urmare, sunt consideraţi de rezistenţă şi conform normativelor în vigoare, nu se pot sparge. Blocurile din prefabricate au fost proiectate pentru un regim termic continuu, cu o temperatură interioară de 20 de grade celsius în lunile de iarnă. Cum după 1980 furnizarea energiei termice a fost făcută după un program de 10 ore pe zi, au început să apară fenomenele de igrasie şi condens.

Prefabricate cu probleme
Cele mai multe probleme se întâlnesc la blocurile construite din plăci prefabricate. Acestea sunt făcute după proiecte tip, iar cea mai mare deficienţă care se înregistrează acum este izolarea termică. “Acest lucru nu mai este în prezent în concordanţă cu cerinţele actuale şi de aceea apar şi atât de multe proiecte de izolare a acestora”, a precizat Radu Lupăşteanu. În plus, eventualele modificări pe interior pot fi operate doar în baza unor avize eliberate de specialişti.
Blocuri pe cadre din beton armat 

Această metodă este folosită de cei mai mulţi constructori de blocuri de apartamente în zilele acestea. Sunt uşor de realizat, timpul de execuţie este scurt, iar costurile sunt rezonabile... pentru constructori. “Dacă ar fi să cumpăr un apartament acum, aş prefera blocurile realizate pe cadre din beton armat. Şi asta pentru că este una dintre puţinele structuri care permit să se facă modificări în apartament fără a afecta structura de rezistenţă”, a declarat arhitectul George Carapanu. Blocurile realizate din cadre din beton armat sunt destul de rezistente. Acest sistem de construcţie este folosit în general pentru imobile care au mai mult de patru etaje, iar durata lor de viaţă prevăzută de normative este de 80-100 de ani.

Etajul 10 nu e de speriat 

“Dacă un cumpărător este interesat în pricipal de rezistenţa la cutremure a unui imobil, recomandate ar fi cele făcute din cofraje glisante, cu pereţi din beton armat. Acestea disipează şi preiau cel mai bine sarcina suplimentară creată de cutremure”, a precizat Radu Lupăşteanu. Astfel de blocuri sunt cu zece etaje şi se regăsesc în special în cartierul Tătăraşi.

E bine să existe

Blocurile vechi sunt recunoscute pentru pierderile de agent termic. Şi asta deoarece, la clădirile ridicate până în anii ‘80, nu au fost impuse valori maxime permise pentru căldura transferată prin pereţii exteriori. Prin urmare, la o achiziţie imobiliară este bine ca blocul să aibă:

- Izolare termică a pereţilor exteriori cu un strat de polistiren expandat
- Tâmplăria veche să fie înlocuită cu tâmplărie cu geamuri termopan
- Rosturile clădirii să fie tratate şi etanşate
- Sursa de energie termică să fie reabilitată

Ce slăbeşte structura de rezistenţă a unui bloc

În momentul în care doriţi să cumpăraţi un apartament la bloc, este bine să urmăriţi următoarele lucruri care pot afecta structura de rezistenţă a imobilului:

- Umezeală la subsol;
- Crăpături vizibile în ziduri;
- Dacă există apartamente în care s-au făcut modificări (ex: pereţi de rezistenţă sparţi);
- Dacă la nivelele superioare există apartamente trasformate în sedii de firmă (acolo se pot depozita elemente grele, gen case de marcat, care pot afecta în mod negativ structura de rezistenţă).

sursa: ieseanul.gandul.info