Volumul vanzarilor de ciment ale LafargeHolcim in Romania a crescut cu 6,7% in T1
Volumul vanzarilor de ciment ale grupului LafargeHolcim in Romania a crescut cu 6,7% in primul trimestru, sustinut de investitiile mari de pe piata constructiilor, iar preturile din piata, in lei, au crescut cu 3,3%. Pe piata agregatelor, volumul vanzarilor LafargeHolcim in Romania a inregistrat o scadere de 3,4%, in timp ce preturilor din piata au coborat cu 5,3%, potrivit datelor publicate joi de companie, date publicitatii de News.ro
”Piata constructiilor din Romania a fost sustinuta de activitatile solide de investitii, avand ca rezultat cresterea volumului vanzarilor de ciment”, se arata in raportul companiei. In Europa, volumul vanzarilor de ciment a scazut cu 3,1%, la 7,7 milioane tone. Livrarile de agregate au atins 25,2 milioane de tone, inregistrand un declin de 1,8%, mai ales ca efect al performantelor mai scazute din Marea Britanie. In cazul betoanelor, volumul a urcat usor in Europa, cu 0,2%, la 4 milioane metri cubi.
Vanzarile nete in termeni comparabili au scazut in Europa cu 3,5%, la 1.49 miliarde de franci elvetieni, reflectand conditiile dificile de pe anumite piete, in privinta preturilor. Profitul operational (EBITDA) in Europa a coborat cu 28% in termeni comparabili, la 119 milioane de franci.
Rezultatele din Europa au fost afectate de reducerea activitatilor in Rusia si Azerbaijan, vanzarile mai scazute de certificate pentru dioxid de carbon si elemente pozitive exceptionale de 23 de milioane de franci elvetieni in primul trimestru din 2015.
Aceste efecte negative au fost compensate de tendintele pozitive din Romania si rezistenta incurajatoare a pietelor din Franta si Elvetia, cu toate ca, in ansamblu, conditiile de pe piata Europeana au fost dificile. LafargeHolcim a raspuns cu masuri de reducere a costurilor, pentru a-si adapta prezenta operationala. In Polonia, volumele au fost stabile, in pofida conditiilor dificile din piata. Pentru 2016, LafargeHolcim anticipeaza imbunatatirea rezultatelor pe majoritatea pietelor europene, exceptie urmand sa faca Rusia si Azerbaijan.
La nivel de grup, profitul operational al LafargeHolcim a scazut peste asteptari in primul trimestru, cu 21%, la 824 milioane de franci elvetieni, din cauza cererii scazute din Nigeria, brazilia si India.
Analistii intervievati de FactSet anticipau un profit operational de 927 milioane de franci. Vanzarile au scazut cu 5%, la 6,06 miliarde de franci elvetieni, de la 6,41 miliarde de franci in urma cu un an si sub estimarile de 6,2 miliarde de franci. Grupul LafargeHolcim s-a format prin fuziunea companiilor Lafarge (Franta) si Holcim (Elvetia), finalizata in luna iulie a anului 2015.
Decizia Holcim si Lafarge a fost ca in tari precum Romania, Germania si Ungaria sa vanda in totalitate activele uneia dintre companii. In Romania, activele Lafarge au fost preluate de producatorul irlandez de ciment CRH, tranzactia fiind finalizata in luna august. LafargeHolcim a pastrat activele Holcim, care includ doua fabrici de ciment, in Campulung si Alesd, o statie de macinare si un terminal de ciment la Turda, 13 statii ecologice de betoane, trei statii de agregate, doua statii de lianti speciali si un terminal de ciment in Bucuresti.
De-a lungul timpului, Holcim a investit pe plan local peste 700 mil. euro, controland in prezent doua fabrici de ciment la Campulung si Alesd.
sursa: wall-street.ro