Utilizarea claselor „clasice” de beton si a betoanelor speciale
1) Beton C8/10, denumire veche B150 , beton usor de pus in opera numit si” beton de umplutura” folosit la gropi fundatii de case, blocuri si elevatii usoare. Este compus din patru tipuri de agregate si folosit in majoritatea lucrarilor de constructii.
2) Beton C12/15,denumire veche B200, un beton intermediar ce poate fi folosit atat ca beton pentru umplutura dar si beton pentru stalpi si placi de rezistanta la constructii usoare in functie de proiect de tip P+M. Se prezinta in doua forme – pompabil cu diametru maxim la agregate 16mm, si nepompabil cu diametru agregate 31mm.
3) Beton C16/20, denumire veche B250. Cel mai uzual beton folosit in constructiile civile din Romania, betonul de baza pentru placi, stalpi, elavatii si alte structuri de rezistanta ce se produce din patru tipuri de agregate (nisip, 4-8, 8-16, 16-31), ciment apa si aditivi dupa caz. Este folosit la elementele de rezistenta pentru constrctiile de tip P+1+M.
4) Beton C18/22,5 (denumire veche B300).beton de rezistenta cu un grad mare de compactare folosit in general la constructiile de tip P+2+M, in functie de proiect. Este un beton care impreuna cu armatura din otel beton ofera o rezistenta sporita oricarui tip de lucrare la care este folosit inclusiv stratului de fundatie la drumuri. Betonul B300, se mai foloseste in functie de proiect si la constructiile clasice de tip vila P+1+M fiind recomandat ca maxim de rezistenta pentru aceste tipuri.
5) Beton C20/25, denumire veche B350. Beton de rezistenta folosit la majoritatea constructiilor civile si industriale cu precadere la turnarea platformelor, parcarilor, drumurilor de acces pentru mate tonaj, elemente de rezistenta la poduri si ale lucrari importante. Betonul B350, se caracterizeaza printr-o rezistenta deosebita la inghet-dezghet , intarire omogena, prelucrarea usoara a suprafetelor si reducerea timpului de executie. In contactul cu armatura de fier beton, betonul B350 ofera un element de rezistenta deosebit in orice tip de constructie.
6) Beton C25/30, denumire veche B400. Beton special folosit la constructiile industriale si civile in general ca strat de baza pentru platforme industriale si drumuri. Preparat cu un ciment special fata de tipurile de betoane de mai sus betonul B400 se poate folosi la cladirile cu regim de inaltime peste 4 etaje. Preturile la betonul B400 sunt mai mari fata de un beton uzual pana in clasa B350 datorita cantitatii de ciment folosit la prepararea lui dar si a tipului special de ciment.
7) Beton stabilizat 4 si 6 % ciment. Un material nelipsit la fundatia drumurilor, soselelor si autostrazilor ce se remarca prin intarire omogena, densitate superioara, risc redus de capilaritate, rezistenta la ingheturi/dezgheturi succesive si evitarea riscului de priza a cimentului.
8) Beton Bcr 4 si 4,5. Denumit si beton rutier este folorit in majoritatea lucrarilor de drumuri ca strat de contact pentru trafic usor si greu. Betonul rutier este preparat cu ciment special si agregate concasate de cariera respectiv granit. Datorita compozitiei speciale, betonul rutier Bcr 4,5 are un pret ridicat fata de betoanele normale si este recomandat pentru sistemul rutier din tara dar si la orice beneficiar ce isi doreste realizarea unui drum privat de durata.
sursa: aditivi.afacereamea.ro