Tratarea Lemnului

  Tratarea Lemnului   Lemnul este cel mai vechi material de constructii.

  Lemnul este un material de constructie care desi are foarte multe avantaje: ieftin, bun izolator termic, usor de prelucrat, biodegradabil etc. are urmatoarele mari dezavantaje: este combustibil si foarte sensibil la atacul mucegaiurilor, cariilor si insectelor.

  Tratamentul lemnului cu substante ignifuge, anticarii, antifungice, insecticide, confera lemnului rezistenta sporita impotriva inamicilor naturali si impotriva incendiilor.

  Metode de suprafata si de profunzime. Metode chimice, fizice si biologice. Iata, succint, tehnologiile de tratare care se pot utiliza la aplicarea produselor de protectie:

1. Tratamente de suprafata: pensulare, pulverizare, imersia simpla;
2. Tratamente in profunzime: imersie de lunga durata, bai calde-reci, impregnare in vid-presiune;
3. Tratamente speciale pentru lemnul atacat biologic: injectare, gazare, criogenare, aerosoli termici, aerosoli reci, microunde, radiatii UV, capcane biologice.

  Substantele folosite pentru protectia lemnului si a materialelor pe baza de lemn se grupeaza in:

  Tratament Lemn

a) substante de hidrofugare: paste de protectie a capetelor de busteni si cherestele in timpul depozitarii si uscarii naturale, rasini siliconice pentru impermeabilizarea substraturilor din constructii, uleiurile de creozot pentru impregnarea traverselor de cale ferata, uleiuri vegetale si rasini organice pentru formulari de produse peliculogene de hidrofobizare si antiseptizare a lemnului;

b) substante solubile in solventi organici: insecticide si fungicide organice;

c) substante solubile in apa: compusi anorganici cu proprietati insecto-fungicide si ignifuge, pesticide organice emulsionabile;

d) substante volatile la tempera­tura ambianta: fungicide si insecticide gazoase, pentru combaterea si prevenirea infectarii si infestarii lemnului, aerosoli reci si calzi;

e) extracte naturale din plante si insecticide feromonale.

Tehnicile de tratare trebuie efectuate cu mijloace speciale pentru a reduce la minimum actiunile distructive. Echipamente pentru aplicarea protectiei chimice: injectare, pensulare, pulverizare, imersie, impregnare in vid-presiune, gazare, criogenare, Iradiere cu microunde, radiatii gamma, UV.