Sticla laminata

     sticla laminata Sticla laminata este un tip de sticlă securizată, obținută prin suprapunerea a două sau mai multe foi de sticlă și intercalarea unor folii sintetice, cum ar fi Polyvinyl Butyral (PVB). Avantajul acesteia constă în faptul că, la o eventuală spargere, fragmentele de sticlă rezultate ramân lipite de folia de plastic și astfel sunt evitate accidentele. Poate sa fie utilizata la acoperișuri, vitralii și pereți. De asemenea, stă la baza execuției geamului antiglonț și a geamului rezistent la explozii și la efracție.
     A fost descoperit din întâmplare de către chimistul francez Edouard Benedictus în 1903. Invenția nu a fost adoptată imediat de către constructorii de automobile, dar a intrat rapid în componența vizierelor măștilor de gaz din Primul Război Mondial.

    Arhitectura modernă nu poate fi văzută fără acest element principal folosit în construcții. Clădirile noi, spațioase – cu lumină naturală din abundență, necesită sticle special proiectate pentru acest scop. Sticla laminată (antiefracție sau de siguranță) combină două foi de sticlă într-una fără a modifica aspectul sau vizibilitatea prin acestea.

    Procesul de laminare. Pot fi de asemenea lipite mai multe foi de sticlă cu grosimi diferite (pe langa modul de lipit cu Polyvinyl Butyral) , în funcție de caracteristicile tehnice finale cerute de client. Folii colorate, cu inserții organice sau printate sunt folosite în procesul de laminare în cazul unor proiecte cu design special.

   Trasaturi:

  1. Nu poate fi distinsă vreo diferență între o sticlă laminată și una monolitică de aceeași grosime.
  2. La spargere reține cioburile de sticlă reducând riscul accidentărilor.
  3. Rezistă penetrării cu obiecte acestea fiind reținute de folia de protecție.
  4. Folosită în pachete de geam termoizolant, în mod normal sticla rămâne în fereastra montată, menținând integritatea ferestrei cât și a clădirii în care este folosită.
  5. Oferă securitate față de vandalism, spargere prin imprudență sau chiar arme de foc.
  6. Nivel crescut de izolare fonică.
  7. Scade transferul razelor UV.
  8. gamă largă de produse pot fi folosite în diverse cerințe de design.

   Punere in practica:

  1. În orice structuri de ferestre sau pereți cortină.
  2. Luminatoare sau podele din sticlă
  3. Zone cu risc de impact accidental
  4. Balustrade sau zone cu separări din sticlă
  5. Locații cu risc de vandalism, atac cu arme de foc, efracție (bănci, instituții publice, casierii, case de schimb valutar, case de amanet, bijuterii s.a.)
  6. Uși din sticla, compartimentări din sticla, mobilier, scări din sticla, acvarii
  7. Suprafețe vitrate cu reducerea zgomotului sau a acțiunii razelor UV asupra elementelor din interior.