Refolosirea in constructii a unor deseuri din polietilen tereftalat

   Evolutia rapida si permanenta, mai ales in ultimii ani, a stiintei si ingineriei materialelor impune gasirea de noi solutii, respectiv, de noi materiale performante si cu aplicatii multiple.

  Obtinerea unor materiale durabile si, totodata, economice si ecologice, prin refolosirea/reciclarea unor deseuri sau subproduse, constituie o preocupare de varf in acest domeniu.

   Reciclarea si/sau refolosirea subproduselor (deseurilor) este un obiectiv care trebuie atins, cu atat mai mult, cu cat, astazi, omenirea parcurge o adevarata criza ecologica, reciclarea deseurilor devenind, obligatoriu, o solutie pentru protectia naturii care ne inconjoara.

   Problemele legate de ecosistem sunt probleme acute, permanente ale secolului, in contextul actual al dezvoltarii durabile, care urmareste satisfacerea nevoilor prezentului, fara a compromite posibilitatile generatiilor viitoare de a-si satisface propriile nevoi.

prefabricate_pastic

   Prin refolosirea deseurilor se fac importante economii de materii prime si materiale reali­zandu-se si protectia mediului (eliberarea tere­nurilor de depozi­tare pentru a fi utilizate in alte scopuri, reducerea poluarii, sca­de­rea factorilor de risc pentru sanatatea populatiei etc.). In aceste conditii, aspectele ecologice se impletesc armonios cu cele socio-economice.

   Cele mai raspandite deseuri din plastic sunt: deseurile de polietilena, polietilen tereftalat, polipropena, poli­clorura de vinil si polistiren. In categoria ambalajelor, ce reprezinta peste 35% din total, un loc important il ocupa buteliile din plastic.

   Se produc si se utilizeaza astazi de 20 de ori mai multe produse din materiale plastice decat in urma cu 50 de ani. Consumul de plastic creste, in fiecare an, cu aproximativ 4%, numai in Europa de Vest.

   Cei 3R – Refolosirea, Reciclarea si Reducerea cantitatilor de deseuri reprezinta marea provocare a seco­lului XXI. Deseurile de plastic sunt un material care constituie o pro­blema importanta fiind ne-biode­gradabile, iar datele existente arata ca, in lume, anual, consumul de material plastic a crescut de la aproximativ 5 milioane de tone in 1950 la aproape 100 milioane de tone astazi .

   Toate tipurile de plastic sunt reciclabile. Pentru a face mai usoara sortarea lor, American Society of Plastics Industry a dezvoltat un standard cu coduri care sa ajute consumatorii sa identifice si sa sorteze principalele tipuri de plastic.

   In ceea ce priveste reciclarea deseurilor de plastic ce rezulta pe santierele de constructii, studii relativ recente evidentiaza posibile tehnologii de reciclare si produsele rezultate din acestea.

   Realizarea unor materiale compozite, adica asocierea a cel putin doua componente ale caror proprietati se completeaza reciproc rezultand un material cu proprietati superioare fata de fiecare component in parte, a constituit una din preocuparile de baza ale autorilor.

   S-a incercat realizarea unor compozite polimerice, adica a unor materiale alcatuite dintr-un compus macromolecular si un agent de armare (ranforsare) sau de umplutura. Compusul macromolecular, care constituie matricea polimerica, a fost o rasina epoxidica sau poliesterica, iar pentru armare s-au folosit pelete din polietilen tereftalat.

 

   sursa: revistaconstructiilor.eu