Plastic

  plastic prefabricate Plasticul este un material care in zilele noastre este foarte raspandit, avand o gama foarte larga de utilizari si care este in prezent in viata noastra de zi cu zi la tot pasul.

   Materialul plastic este un produs sintetic de natura organica, anorganica sau un mix intre cele doua, care se pot prelucra atat la cald cat si la rece, la diferite conditii de presiune.

   Plasticul a fost descoprit in anul 1908 de catre chimistul Jocques Brandenberger, care in acea perioada descopera celofanul. In anul 1909, Leo Baekelanf patenteaza prima materie plastica care in zilele noastre in poarta numele: bachelita.

Materialele plastice utilizate în tehnică se împart în două grupe:

  •     Termoplaste, care prin încălziri repetate trec în stare plastică (polistiren, polimetacrilat, celuloid, poliamidă, policlorura de vinil). Piesele din aceste materiale se obțin prin presare și turnare, având o mare productivitate.
  •     Termoreactive, care prin încălziri repetate nu mai trec în stare plastică (polistireni nesaturați, rășini fenolfolmaldehidice, etc.). piesele în acest caz se prelucrează prin presare.

 Piesele executate din mase plastice prezintă următoarele avantaje:

  • Nu necesită prelucrări ulterioare și pot avea o formă suficient de complicată.
  • Permit executarea de găuri și adâncituri în orice secțiune, precum și presarea de filete.
  • Pot fi metalizate (numai ABS-ul natur), metalizarea fiind o acoperire galvanică și poate fi efectuată în diferite variante de culori, în variantă mată sau lucioasă.
  • Aspectul piesei este plăcut, designerul reușind să-și impună cu ușurință punctul de vedere, întrucât se poate realiza orice cerință estetică: joc de umbră și lumină prin alternări de suprafețe mate și suprafețe lucioase, suprafețe în relief sau în adâncime, suprafețe striate sau cu rizuri, etc.
  • Piesele rezultate se pot obține într-o mare varietate de culori, ce pot fi: obișnuite și metalizate. Aceste culori fie că seplastic prefabricate realizează conform mostrarului de culori transmis de către fabricantul de masă plastică, fie că este creat un mostrar nou de către designer împreună cu tehnologul de masă plastică.
  • Piesele din mase plastice se pot vopsi (de regulă se preferă ca vopsirea să aibă loc în aceeași culoare ca masa plastică, astfel încât dacă piesa este zgâriată, sau prin frecare se îndepărtează stratul de vopsea, să nu fie vizibil acest defect de discontinuitate a stratului de vopsea).
  • Se pot efectua injecții de două sau trei mase plastice de diferite culori, în vederea obținerii de diverse efecte estetice sau având ca scop obținerea de piese cu rezistență la uzură mai mare (vezi cazul tastaturii de calculator), sau cu alte scopuri.