Ce este PVC-ul ?

Ce este PVC-ul ?Ce este P.V.C.-ul si cum a fost descoperit ?

PVC-ul a fost descoperit in anul 1912 de Fritz Klatte. Principiile de baza pentru productia industriala a P.V.C.-ului poate fi rezumata in 4 etape:
1. Producerea clorinei prin electroliza sarii.
2. Producerea etilenei prin rafinarea petrolului si cracarea naftalinei.
3. Din sinteza chimica a acestor doua elemente rezulta un monomer , vinilclorul , in forma gazoasa.
4. Din polimerizarea structurii acestui monomer rezulta polivinilclorul , un praf inert.

PVC-ul in forma finala poate fi pulbere sau granule Pudra PVC-ul in starea sa pura (alb-galbui) nu este corespunzator pentru extruziune. De la 10 pana la 15 produse trebuie sa fie adaugate (stabilizatori, lubrifianti, pigmenti, modificatori care sa-i sporeasca rezistenta la soc, etc.). Dupa aceasta operatie de amestecare, produsul final, care este sub forma de pudra sau granule, este gata pentru extruziune. Crearea de dispozitive de inalta performanta, matrite si calibratori formeaza o veriga esentiala in lantul de extruziune.
▪Matrita este instalata la iesirea masinii de extrudat si canalizeaza fluxul de materiale pentru a forma profilul dorit.
▪Calibratorul da profilului configuratia sa finala prin racire si formarea prin vacuumarea peretilor.

Aceste matrite si calibratori sunt formati dintr-un otel special, care garanteaza calitatea produsului pe termen lung.Extruderea este metoda prin care pudra sau granulele de PVC se transforma in produsul semifabricat- profilul din care urmeaza sa se execute sistemele de usi si ferestre.In afara de proiectarea si fabricarea dispozitivelor necesare trebuie asigurata si intretinerea utilajelor, acestea fiind continuu monitorizate si optimizate. . Aceasta strategie este necesara pentru garantarea calitatatii profilelor tot timpul.

Desi procesul pare a fi simplu, toate etapele extruziunii si utilajele implicate trebuie sa lucreze intr-o armonie perfecta pentru a da un produs absolut perfect din toate privintele. Axul extruderului injecteaza compusul intr-un cilindru incalzit care gazduieste un “surub”, care se invarte impingand materialul omogen si plastic catre orificiul matritei, unde PVC-U ia forma profilului dorit. In final, profilul extrudat este taiat la lungimea ceruta de procesul urmator.

Productia de PVC-UE celular este realizata folosind procesul de coextruziune. Aceasta inseamna ca un singur proces le permite celor doua materiale sa fie coextrudate sub forma unui ansamblu. Inima profilelor coextrudate consta din PVC-UE celular rigid, neplastificat. Stratul exterior, aplicat inimii prin coextruziune, este alcatuit din PVC-UE rigid neplastificat, extrem de rezistent la soc.

Desigur, ca pentru a raspunde tuturor exigentelor pietii, a fost necesar ca profilele finite sa fie produse intr-o gama variata de culori, pe linga culoarea alba care este folosit pe scara larga.

Tehnicile de finisare a profilelor extrudate sint foarte variate,de la companie la companie,dintre acestea distingindu-se citeva mai uzuale si anume:
• colorarea in masa – care consta in colorarea amestecului de granule si obtinerea in urma extrudarii a unui profil de diferite culori
• aplicarea filmelor acrilice – metoda consta in aplicarea pe suprafata profilelor, aclimatizate in prealabil pentru a spori aderenta filmului si tratate cu adezivi, a unui film acrilic activat termic si aplicat cu ajutorul unor role. Profilele tratate astfel dau o nota deosebita timplariei PVC, acoperind o gama foarte diversificata de culori si nuante, cele mai cunoscute si apreciate fiind cele de stejar, fag si pin rosu.
• imprimarea – este o metoda folosita mai rar si consta in incorporarea in profil a diferitelor modele si culori dupa care acestea sint finisate cu un invelis rezistent lucios sau mat in functie de comanda.Controlul calitatii

Bineinteles ca un aspect foarte important al productiei de profile din PVC este si controlul calitatii, care se face zilnic de personal specializat.Pornind de la materia prima si pina la profilul extrudat, totul este riguros verificat, in conformitate cu standardele impuse de institutele de control al calitatii. Producatorii de profile PVC dispun de laboratoare specializate in care produsele semifabricate sint testate in cele mai mici amanunte, dimensiune,culoare,stabilitate termica,rezistenta la soc,contractie, rezistenta la razele ultraviolete.Rigoarea acestor controale fiind o garantie a calitatii materialelor produse.