Case din OSB. Avantaje şi dezavantaje

Majoritatea românilor sunt reticenţi când vine vorba de construcţia unei case din material care nu includ şi cărămida. Admiră construcţiile din metal, sticlă sau lemn, însă, de cele mai multe ori, optează pentru cărămidă sau zidărie. Lemnul, folosit de secole în construcţii, este însă o alternativă. De exemplu, casele din OSB, acele panouri prefabricate din lemn. „Adevărul“ vă prezintă avantajele şi dezavantajele unei case din OSB.
OSB (Oriented Strand Board) sunt panouri prefabricate din lemn şi sunt alcătuite într-o proporţie de aproximativ 90% din aşchii de lemn, orientarea achiilor conferind plăcii o mai mare rezistenţă, rigiditate şi stabilitate. La suprafaţă, acestea sunt supuse unui tratament special cu răşină care conferă impermeabilitate.    Casele din OSB sau aşa-zisele case americane sunt construite astfel: pereţii sunt prefabricaţi, având o structură din lemn; la interior sunt placaţi cu rigips, iar la exterior cu placi din OSB; peste OSB va veni placat polistiren de zece centimetri; între rigips şi OSB există o izolaţie cu vată sau cu celuloză; se asamblează bucată cu bucată şi gata. 
osb_400_01
Case din OSB: avantaje - Plăcile prefabricate pentru case din OSB se montează uşor şi repede   - Executarea şi montarea construcţiei din lemn se poate face în orice anotimp fără a se lua măsuri special   - Prefabricatele pentru case din OSB pot fi demontate şi remontate foarte uşor   - Prezintă rezistenţă la cutremure   - Permite realizarea unor forme arhitectonice plăcute   - Consumul de energie caloric este redus. Casa de lemn asigură un confort climatic interior mai bun (atât pe timp de iarna, cât şi pe timp de vara) şi mai ieftin decât în cazul casei din zidarie, dacă ea este izolată cu polistiren la exterior şi cu vată la interior   - Preţul construcţiei unei case din OSB este mai mic decât în cazul unei construcţii din cărămidă, chiar şi cu până la 50%   - Este o casă ecologică, prezintă un mediu sănătos pentru organismul uman.    Case din OSB: dezavantaje - Există pericolul mai mare de a izbucni incendii în casele din OSB. Totuşi, acest pericol se poate îndepărta prin tratarea lemnului cu soluţii ignifuge care pot întârzia aprinderea cu peste 60 de minute. În plus, instalaţia electrică poate fi realizată astfel încât să se decupleze la cel mai mic semn de foc şi să nu permit declanşarea unui incendiu   - Pot apărea dăunători pentru lemn, în proiectele de case din OSB. Acest pericol se poate îndepărta dacă plăcile OSB sunt supuse unui tratament insctofungicid. Foarte important este ca lemnul să fie uscat şi sănătos   - Scârţâitul este un alt dezavantaj pe care îl pot prezenta casele de OSB. Riscul de a scârţâi structura casei din OSB este redus, însă duşumeaua ar putea genera unele zgomote   - Izolaţia fonică este slabă, mai ales la interior (între etaj şi parter) în cazul caselor din OSB   - Durata de viaţă mai redusă comparativ cu cea a unei construcţii din cărămidă. 


   sursa: adevarul.ro